Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΠ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

  Φίλες και φίλοι συνάδελφοι, 

   Δυστυχώς για μια ακόμα φόρα η δημόσια και δωρεάν παιδεία στη πατρίδα μας, δοκιμάζεται στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της τρικομματικής κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιούνη. Το σχέδιο «Αθηνά» το οποίο προορίζεται για την κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χτυπάει άμεσα και την πόρτα και της δικιάς μας ακαδημαϊκής κοινότητας, αυτής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
   Ως παράταξη είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο υποδαυλίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα μειώνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το φάσμα επιλογών των υποψηφίων φοιτητών στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Παράλληλα δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός πως αυτό το σχέδιο νόμου, με την εφαρμογή του και την κατάργηση σχολών και τμημάτων αυτόματα στερεί την φοιτητική ιδιότητα από χιλιάδες φοιτητές που εντάσσονται ήδη στα τμήματα αυτά. Η ΠΑΣΠ Ρόδου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμφωνήσει με ένα τέτοιο νομοσχέδιο το οποίο καταρρακώνει την δημόσια και δωρεάν παιδεία στη πατρίδα μας, στερεί ευθέως πλέον το δικαίωμα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες να σπουδάσουν και να αποκτήσουν ένα πτυχίο που θα τους δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας και παράλληλα υπονομεύει την ακαδημαϊκή έρευνα, δεδομένου ότι κάθε τμήμα στην χώρα μας προάγει και από μια έρευνα πάνω στο διδακτικό αντικείμενο που πραγματεύεται. Και για να μην μείνουμε μόνο στην κριτική, ως αυτόνομη και ανεξάρτητη δημοκρατική παράταξη του φοιτητικού κινήματος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι λέμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην όποια προσπάθεια της κυβέρνησης για συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και σχολών. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν περαιτέρω σχολές με ακόμα περισσότερα τμήματα ώστε να διευρυνθούν οι επιλογές των φοιτητών για σπουδές και σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο και παράλληλα να ενισχυθεί και ακαδημαϊκή έρευνα.
   Κλείνοντας θα θέλαμε να καλέσουμε και τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και υπονομεύει την δημόσια και δωρεάν παιδεία στη χώρα μας. Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση γιατί η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα δημόσια για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Μήπως περιμένει κομματικές γραμμές άνωθεν για να μας παρουσιάσει την πρόταση της, ή μήπως ντρέπεται να βγει και να πει στους συμφοιτητές μας, ότι τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου. Δεν ξέρουμε τελικά τι θα συμβεί, η ίδια η ιστορία θα το κρίνει. Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ούτε τα σχήματα των ΕΑΑΚ ούτε η ΠΚΣ έχουν προβεί σε κάποια ανακοίνωση για το θέμα, πράγμα για το οποίο γεννιούνται πολλαπλά ερωτήματα. Επομένως από τα γεγονότα προκύπτει πως ο μοναδικός πολιτικός χώρος που δείχνει εμπράκτως την στήριξη του προς τα συμφέροντα των φοιτητών και παράλληλα προασπίζεται την δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι ο δικός μας, η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη. Καταδικάζουμε ευθέως την στάση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου να προσέλθει στο διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας. Καλούμε το σύνολο των συμφοιτητών μας να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, διότι το τίμημα και το διακύβευμα είναι μεγάλο. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει περισσότερο από ποτέ να είναι αδιαίρετο και αδιάσπαστο, παρά τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών χώρων. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές που ακολουθούν. 

«Παλεύουμε για τα όνειρά μας, σηκώνουμε ψηλά τη γροθιά μας»



ΠΑΣΠ ΡΟΔΟΥ 




ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου