Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΠ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΑΕ ΡΟΔΟΥ


  Φίλες και φίλοι συνάδελφοι,

   Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, η πανεπιστημιακή μας κοινότητα, απασχολείται από το πολυσυζητημένο σχέδιο «Αθηνά» το οποίο έχει ως μοναδικό στόχο να κλείσει και να συγχωνεύσει σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενη ανακοίνωση μας, το σχέδιο αυτό συμβάλλει στην αφαίμαξη της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, και στην παράλληλη ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ως υπεύθυνη πολιτική παράταξη του φοιτητικού κινήματος, έχουμε εκφράσει την ξεκάθαρη αποστασιοποίησή μας από το σχέδιο αυτό, δεδομένου ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και την ιδεολογική φυσιογνωμία της παράταξής μας. Πριν από λίγες μέρες, ακούσαμε τις τραγελαφικές δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσου, Δημήτρη Κρεμαστινού, σχετικά με το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
   Ο εν λόγω κύριος, σε περίοδο όπου το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα βρίσκεται σε συνεχή αναβρασμό, καθώς οι προθέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά σχετικά με το ποιες σχολές και τμήματα θα καταργηθούν και το ποιες θα συγχωνευθούν αλλάζουν συνεχώς, τόλμησε να ισχυριστεί ότι σχολές σαν το Τ.Μ.Σ πρέπει να κλείνουν διότι δεν χρησιμεύουν. Άραγε γιατί ο κ. Κρεμαστινός έχει αυτή την τοποθέτηση για το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών; Μήπως ξαφνικά υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πιθανών ιδιωτών που θέλουν να κλείσει η σχολή στο νησί για να δημιουργήσουν την δική τους ιδιωτική σχολή; Αυτα βέβαια είναι ρητορικά ερωτήματα που όλοι μας γνωρίζουμε την απάντησή τους. Ο κ. Κρεμαστινός θα πρέπει να ξέρει ότι θα βρει την ΠΑΣΠ Ρόδου, απέναντι του, στη πρώτη γραμμή. Το Τ.Μ.Σ, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα στην ιστορία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ουσιώδες ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, το οποίο ο κ. Κρεμαστινός καλό θα ήταν να μάθει πριν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Παράλληλα ο κ. Κρεμαστινός θα πρέπει να έχει κατά νου, ότι η οικονομική και κοινωνική ζωή της Ρόδου κατά την χειμερινή περίοδο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους φοιτητές της σχολής μας. Άραγε ο βουλευτής γνωρίζει το βαθμό του οικονομικού πλήγματος που θα βίωνε η Ρόδος το χειμώνα, αν τυχόν το τμήμα έκλεινε;
   Επίσης θα ήταν πιο συνετό ο βουλευτής κ. Κρεμαστινός να μας διασφάλιζε το που και το πώς θα συνέχιζαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τ.Μ.Σ, τις σπουδές τους στην περίπτωση που η σχολή έκλεινε, ή μήπως θα άφηνε τους φοιτητές χωρίς νέα πανεπιστημιακή στέγη, άρα και χωρίς πτυχίο. Όλοι αυτοί οι φοιτητές θα ήταν αναγκασμένοι να μετακινηθούν στην περιοχή όπου θα υποδείκνυε το υπουργείο σε μια περίοδο όπου η πλειοψηφία των οικογενειών των φοιτητών αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης και των μνημονίων. Επιπροσθέτως ο κ. Κρεμαστινός θα διασφάλιζε εργασία στο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του τμήματος ή θα οδηγούσε τους εργαζομένους στην ανεργία; Γι’ αυτή σας την δήλωση κ. βουλευτά, χρωστάτε εξηγήσεις τόσο στην ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα της σχολής μας, όσο και στους ίδιους τους ψηφοφόρους σας, οι οποίοι προφανώς σας ψήφισαν για να υπερασπίζεστε να συμφέροντα του νομού τους και όχι για να τα υποδαυλίζετε.
   Καταλήγοντας, θα θέλαμε ως ΠΑΣΠ Ρόδου, να πούμε σε κάθε φοιτητή της σχολής μας, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την «ύπαρξή» μας, άρα και με τα πτυχία μας. Θα είμαστε στη πρώτη γραμμή του αγώνα, για την διαφύλαξη του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της πατρίδας μας. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις σπουδές μας, με τα πτυχία μας, με το μέλλον μας στην αγορά εργασίας. Καλούμε την φοιτητική κοινότητα της σχολής μας, να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και να παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς γράφονται, λέγονται και γίνονται πολλά. Καταδικάζουμε ευθέως τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κρεμαστινό για αυτή του τη δήλωση. Το σχέδιο «Αθηνά» δεν πρέπει να περάσει και το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να είναι ενιαίο και αδιάσπαστο περισσότερο από ποτέ.


«Παλεύουμε για τα όνειρά μας, σηκώνουμε ψηλά τη γροθιά μας»

ΠΑΣΠ ΡΟΔΟΥ

ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου